Intervju med boende

Ulla & Peter

 

En helt ny start i Västervik, det får paret Ulla och Peter som flyttar in i 55+boendet på Tuvan som stod färdigt i maj 2011.

- Det är kul att vara med under hela processen, men nu har vi ingen annan att skylla på när eluttagen sitter fel, säger Ulla och skrattar.

Ulla och Peter bodde tidigare i Stockholm. Ulla har alltid längtat därifrån, men Peters jobb har hållit dem kvar. Peter är inköpare, mekanikeringenjör och det är i storstaden hans jobb har funnits. Ulla är förskolelärare för Ur och Skur.

Under en längre tid har de tittat sig omkring efter en förändring och sökt sig söderut och till kusten och tittade på sträckan mellan Stockholm och Karlskrona. Det var väldigt nära att det blev Karlskrona.

- Vi var och tittade på boende i Karlskrona, men så hittade vi av en slump information om Tuvan på nätet och blev intresserade, berättar Peter. Västervik låg strategiskt bra eftersom vi har barn vid riksgränsen och i Malmö.

Innan de beslutade om att flytta så spenderade de många kvällar på nätet.

- När man känner att man vill förändra sitter man och tittar varje kväll. Vi pratade mycket om Tuvan och Västervik, men tanken var fortfarande kvar i Karlskrona, säger Ulla.

När de var här under sommaren 2010 och paddlade i skärgården, paddlade de förbi vid Tuvan och träffade på bosatta där. När Ulla och Peter berättade om sina planer på att eventuellt flytta ner till Västervik blev de direkt inbjudna på fika.

- Vi förväntade oss inte alls det bemötandet. Kom in, kom in sa de så kan vi snacka och fika! berättar Ulla.

Under fikan fick de information om att det var en nyproduktion på gång på Tuvan. Peter och Ulla tyckte att det lät mycket intressant och bad att de skulle bli kontaktade när det blev aktuellt. Efter besöket kunde de inte riktigt släppa tanken på Tuvan och att vänta på att någon skulle höra av sig från Västervik hade de inte ro till så Peter ringde och hörde sig för i princip en gång i månaden.

- Det är till viss del min förtjänst att Tuvan blev av, säger Peter och skrattar. Jag ringde och tjatade så och det bidrog säkert till att de kom till skott.
- Det är så mycket glada överraskningar hela tiden. När vi vant oss vid tanken på ett härligt helt nytt boende vid vattnet så berättar de om att det blir pool på området också. Något liknande skulle vi aldrig haft råd med i Stockholm, säger Ulla.
- Där hade vi fått betala det tredubbla, fyller Peter i.

Tryggheten är en faktor som de båda lyfter och värderar högt med det nya boendet.

- Inte bara för oss, men också för våra barn är boendet en trygghet. Det finns en gemenskap här och tanken är att ju äldre vi som bor där blir desto mer hjälp skall vi kunna få. Redan idag är lägenheterna handikappanpassade, berättar Peter. Vi kan med boendet på Tuvan resa iväg och veta om att det finns andra som tittar till det. Det är en skön frihet.

Tuvan var tidigare ett konvalescenthem som stod obebott länge tills ett äldre par valde att satsa på det. Från början bestod föreningen av 8 hushåll, men nu utökas det till 18 hushåll, vilket naturligtvis är positivt för föreningens ekonomi, det blir fler som delar på de gemensamma kostnaderna. Gemensamma kostnader är bland annat den pool som Ulla nämnde tidigare, den fantastiska trädgården, båtplats, verkstaden, biblioteket, storköket osv osv. På Tuvan finns allt vad man kan tänkas behöva.

- Vi är medvetna om att jämfört med i Stockholm så kommer vi här bli sedda på ett helt annat sätt. Nu ser grannen när jag är på väg ut och när jag kommer tillbaka. Men det är ju också den där trygghetsfaktorn vi menar, det finns en stor trygghet i att personer runt omkring bryr sig i vad man gör, säger Ulla.

Inte bara av grannarna blir man sedd. 

- När vi var i Västervik nu nyligen så gick vi in i en affär och direkt hälsade personalen och vi kom i samspråk. Vi blev sedda som individer och inte bara som kunder, säger Ulla. När vi berättade att vi var på väg att flytta hit så välkomnade de oss så hjärtligt och vi blev direkt rekommenderade vart vi skulle gå och äta, vad vi skulle se och göra, fortsätter Ulla. Det är positivt.

 

På fritiden är både Ulla och Peter friluftsmänniskor som älskar att vara ute i naturen och aktivera sig. Med det nya boendet har de tillgång till såväl havet som Gränsö naturreservat direkt runt husknuten. Närheten till naturen och aktiviteterna är något de ser fram emot väldigt mycket. Peter är utbildad skridsko- och kajakledare för friluftsfrämjandet och dessutom fisketokig. Ulla är också aktiv i friluftsfrämjandet och gillar att vandra i skogen eller måla medan Peter fiskar.

- Har man varit gift så länge som vi så hittar man alltid hur man kan vara med den andra även om man inte gör samma sak, säger Peter. Fritiden fyller vi alltid med något. 

Oavsett vad det handlar om så gillar paret att inspirera och få med sig andra i det de gör. Dels i friluftsfrämjandet, men även i studiefrämjandet där framförallt Ulla är aktiv med Knytt-, Knopp-, och Mullegrupper.

- Jag har planer på att starta upp en Ur och Skur grupp för seniorer här i Västervik, säger Ulla.
- Det är underbart när man har med personer, ofta äldre, ut på isen, personer som aldrig provat långfärdsskridskor innan och att se hur det verkligen lyser i ögonen på dem när de ser att de klarar av det, säger Peter.

Utöver sitt jobb som förskolelärare driver Ulla ett eget företag som arbetar med föreläsningsverksamhet. Det handlar om inspirationsföreläsningar och målgruppen är förskolor och skolor med fokus på utomhusundervisning i ur och skur.

Det starka friluftsintresset och Tjust Skärgård var starka anledningar att det blev just Västervik.

- Att paddla kajak är fantastiskt här. Skärgården är inte så exploaterad. I Stockholms skärgård är det ofta svårt att hitta ställen att vara ifred på. En annan sak är att Västerviks skärgård inte är lika bebyggd. Man låter inte folk bygga ända ned till vattnet och det är något som vi kämpar för, att det skall finnas allmän tillgänglighet till stränder. Att man som paddlare skall kunna komma i land. I Stockholm är det oftast privat mark och ”tillträde förbjudet”-skyltar finns uppsatta. Det är en förmån som finns här i Västervik, säger Peter. Att man kan gå i land och promenera längs med stranden.  

En annan sak som de lyfter är närheten till inlandet och till skärgården. I Stockholm tog det en timme innan man var ute i Skärgården och på en timme i bil kom man inte längre än till utkanten av Stockholm.

- Här kan man nå mycket på en timme. Trots att vi bor på landet, direkt i naturen så tar det oss bara 15 minuter att gå in till stan, berättar Ulla.
- Sen har vi hört att sjukhuset har gott omdöme, säger Peter.
- Det är sånt som blir allt intressantare ju äldre man blir, fyller Ulla i.

Men reaktioner på att de flyttar till Västervik har de fått, både positiva och negativa.

- Folk säger Västervik, skall ni flytta dit? Det är ju så litet, berättar Ulla. Men här finns ju allt vi behöver.
- När vi bodde i Stockholm utnyttjade vi ju inte allt utbud och tanken att lämna Stockholm har inte alls känts jobbig, säger Peter. Sen tar det ju inte mer än dryga tre timmar att åka till Stockholm och det känns bara kortare och kortare för varje gång vi kör.
- Skulle vi sakna storstaden så finns ju Linköping, Kalmar och Jönköping nära, säger Ulla.
- Sen händer det ju saker i Västervik. Det skall bli väldigt spännande med Björn Ulvaeus satsning, det är kul att en sådan kille satsar på Västervik och det kommer bli ett viktigt dragplåster för kommunen. En satsning som för med sig mer, det blir ringar på vattnet, säger Peter.

Den sociala biten oroar sig paret inte alls för.

- Vi känner att vi redan har en gemenskap med dem som bor på Tuvan, säger Ulla. Sen är det så lätt att få social kontakt med personal i butiker.
- Sen har vi ju kontakter genom friluftsfrämjandet, fyller Peter i.
- Och Biblioteket besökte jag och de verkar ha mycket aktiviteter på gång. Det är ett lagom stort bibliotek, ett sånt som man utnyttjar, säger Ulla. Vår magkänsla är väldigt positiv och magkänslan är viktig, det var den vi gick på när vi bestämde oss för att flytta hit. Västervikarna känns som enkla, trevliga människor.
- Våra barn oroar sig mer än vi över det sociala. De tycker att vi är jättemodiga och frågar hur vi bara vågar flytta så där, vi som inte har något nätverk, men än så länge är vi ju så pass pigga att vi kan bygga ett nytt nätverk. Det är när vi blir äldre som det blir svårt, det är ju nu vi har chansen, säger Peter.

Ulla och Peter var också med på den Inflyttarkampanj som arrangerades våren 2010, då de bussades till Västervik tillsammans med andra presumtiva inflyttare för att se mer av kommunen och gå på visningar.

- Vi blev jättepositivt överraskade, fantastiskt att man gör en sån sak, säger Ulla.
- Mässan var jättebra, att träffa personer från Västervik och få kontakt med mäklare och andra, säger Peter. Synd att det inte var fler som utnyttjade chansen. Det är viktigt att synas och berätta om möjligheterna som finns i Västervik. Att vi var med på kampanjresan gjorde att vi öppnade upp och såg mer och vi fick jättefin kontakt med de andra som var med på resan och alla var intresserade av just Västervik så vi hade väldigt bra diskussioner i bussen.
- Att alla som var med var så väldigt intresserade av Västervik gjorde att det blev bra kvalitet på det, avslutar Ulla.

 

TRE SNABBA TRE I TOPP! 

3 tips till presumtiva inflyttare 
1. Vänta inte för länge. Flytta när du själv kan flytta och inte måste bli flyttad och medan du fortfarande orkar bygga upp ett nytt nätverk.
2. Välj det du tycker om. För oss var gångavstånd från boende till service och närheten till skärgården viktiga faktorer.
3. Tänk ekonomiskt och vad du får för pengarna. Vi skulle aldrig kunnat bo kvar i Stockholm och få allt detta. Boendet är fantastiskt och vi har bekanta som börjat intressera sig väldigt för detta boende, yngre personer som redan nu börjat planera för sin framtid.

 3 måsten att se/göra/besöka/uppleva i Västervik
1. Skärgården
2. Kulbacken fastnade vi för tidigt. Det är som ett lilla Skansen på Kulbacken. Nära och bra från där vi bor, bra restaurang Saltmagasinet och julmarknaden är mysig.
3. Staden är mysig att bara gå runt och flanera i.

 

3 saker att göra på vintern
1. Det är inte så svårt, det finns massor att göra, långfärdsskridskor
2. Vinterfiske, det är lätt att komma till havet här bara att promenera rakt ut på isen direkt från strandkanten
3. Långfärdsskidor

 

Källa: www.flyttatillvästervik.nu
 

Producerad av webbyrån Mindbite